Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyeliğinin yanı sıra Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanlığı ve Başbakan Başmüşavirliği görevini yürüten Prof.Dr. Bekir Karlığa, Birleşmiş Milletler’de konuştu. Prof.Karlığa konuşmasında bu gün dünyanın her zamankinden çok yeni bir medeniyet bilincine muhtaç olduğunu belirtti ve bu konuda Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde Tükiye ve İspanya’nın işbirliği ile Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulmuş bulunan Medeniyetler İttifakı girişiminin önemini vugulayarak şöyle dedi:
“Günümüzde insanlığın büyük bir krizden geçmekte olduğu ve bu krizin temelde bir medeniyet krizi olduğu konusunda dünyamızın önde gelen sağduyu sahibi aydınları ittifak etmektedirler.
Bu krizin temelinde, bağnazlıklar, bilgisizlikler, tahammülsüzlükler,ön yargılar, düşmanlıklar, kin ve nefret duyguları, terör ve şiddet eylemleri savaş ve saldırganlık eğilimleri yatmaktadır. Bu ise sorunun daha da karmaşık hale gelmesine neden olmaktadır.
Bu medeniyet krizinin, insanlığın uzun asırlar içerisinde oluşturup geliştirdiği evrensel değerleri kökten tehdit etmekte olduğu açıktır. Savaş çatışma terör belalarının yanı sıra,çevre kirliliği,insani ve ahlaki değerlerin erozyonu gerek toplumlar gerekse milletler arasındaki sosyal kültürel ve ekonomik dengesizlikler, küremizi yaşanmaz hale getirmek için adeta el birliği etmektedirler.
Son otuz yılda ülkemizde cereyan eden etnik bölücülük temelli terör olayları, geçen yüzyılın son günlerinde Bosna’da patlak veren ırkçı ve dinsel ayrımcılık kaynaklı çatışmalar ; 11 Eylül olayları sonrasında Avrupa ve Amerika’da yaygınlaşan ırkçılık, fanatizm ve İslam karşıtı eylemler, son on yılda Irak’ta ve Suriye’de meydana gelen ve binlerce insanın ölümüne neden olan mezhep çatışmaları ve akıl almaz katliamlar bütün dünyada yeniden bir medeniyet bilincinin geliştirilmesine duyulan büyük ihtiyacın açık göstergeleridir.
Özellikle son zamanlarda adının başına kutsal İslam lafzını ekleyerek Müslüman kanı akıtmayı meziyet sayan terör örgütlerinin sergiledikleri vahşet karşısında parlak İslam Medeniyeti’nin yeniden gündeme getirilmesi ve dünya çapında bir medeniyet hamlesinin başlatılması zorunludur.
Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan ile o zamanki İspanya Başbakanı Sayın Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun öncülüğünde Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı girişimi başlatılmıştır. Medeniyetler İttifakı hem yüzyılın küresel insanlık, barış ve dostluk girişimidir, hem de küresel tehditlere karşı verilmiş küresel bir cevaptır” ifadelerini kullandı.