Türkiye’de ilk defa Uluslararası Çatışma Çözümleri Merkezi, Yalova Üniversitesi tarafından kuruldu. YÜÇAM merkezinin kurucusu olan Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Kenan Dağcı, “Yaptığımız müzakere ve arabuluculuk teknikleri karşılaştırmalı olarak analiz edilerek ‘Müzakere ve Arabuluculuk’ tekniklerinin hangi şartlar altında ve ne kadar etkili olabileceği konusu inceleniyor” dedi.
Bu anlamda Yalova Üniversitesi’nin organize ettiği yemeğe İstanbul’un eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Rektör Prof Dr. Niyazi Eruslu, Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni, Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Genç’in yanı sıra çok sayıda öğretim görevlisi iştirak etti. Yemekte bir araya gelen protokol üyeleri Türkiye gündemi ile ilgili olarak birçok konuyu müzakere ettiler.
Uluslararası Çatışma Çözümleri Merkezi Kurucusu Prof. Kenan Dağcı, şunları söyledi: “Türkiye’ye komşu ülkeler ile yakın bölgesinde ciddi çatışmalar yaşanmakta ve bu çatışmalardan bir kısmı Türkiye’nin çıkarlarını doğrudan etkilemektedir. Son yıllarda Türkiye’nin bölgesindeki çatışmalarda aktif rol alması çatışma çözümlerinde kullanılan yöntemler üzerinde daha fazla çalışma yapmayı zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada, müzakere ve arabuluculuk teknikleri karşılaştırmalı olarak analiz edilerek ‘Müzakere ve Arabuluculuk’ tekniklerinin hangi şartlar altında ve ne kadar etkili olabileceği konusu incelenmektedir. Müzakere; uluslararası çatışma çözümlerinde en çok kullanılan yöntemlerden birisidir. Ancak sorunların çok karmaşık ya da tartışmalı olması birçok kişiyi, devleti veya sorunu içermesi, tarafların görüşmeye yanaşmaması gibi nedenler arabuluculuk yönteminin kullanılmasını gerektirmektedir. Bulgular, arabuluculuk yönteminin kullanıldığı uluslararası çatışmaların çözümünde de çatışmanın niteliği, arabulucunun niteliği, çatışmaya neden olan sorunların niteliği gibi faktörlerin etkili olduğunu göstermektedir. Çatışma çözümleri, Türkiye’de akademik uluslararası ilişkiler çalışmalarında üzerinde en az durulan alanlardan biridir. Yalova’daki konferanslarımız sonucunda bilimsel raporlar hazırlanıp gerekli makamlara iletiliyor.”