Yalova Minibüsçüleri ile yaptığımız özel röportajda kendilerinin sıkıntılarını ve isteklerini dile getirdiler. Yalova’da şehir içinde hatta 162 adet minibüs bulunmakta. Minibüsçüler , Sosyal Medya’da olsun yada bazı yerel gazetelerde olsun sürekli vatandaşın veryansın ettiğini minibüs ücretlerinden şikayetçi olduklarını okuyoruz. Tamam kendilerine hak vermiyor değil sonuç olarak bizde minibüs ücretlerine 3 yıl sonra sadece 25Krş zam yaptık bütün herkes sanki 10TL zam olmuş gibi isyan etmeye başladı.
Halkın kendi cebinden çıkan paraya düşündüğü kadar merak etmediği yada umursamadığı bir durum var “ Hat Ücreti , Mazot Parası , Vergiler , Durak Ödemeleri , Araç Giderleri , Personel Giderleri , Yolcu Alırken Durakta Başka Araç Olmasından Dolayı Gelen Cezalar “ halkımızın bunları da görmesini istiyoruz.
HAT ÜCRETİ
Yalova’da her yıl trafiğe çıkan araç sayısı artmaya devam etmesinin yanında şehirin nüfusuda giderek artmaya devam ediyor. Talebin yoğun olduğu noktalarda ihtiyaca göre belediye tarafından yeni minibüs hatları belirleniyor biz minibüsçüler bu hatlara girebilmek için yeri geliyor 500 Bin TL , 750 Bin TL veya 1 Milyon TL üzerinde astronomik rakamlar ödemek zorunda kalıyoruz. Bu hatların ödemeleri minibüsçüler açısından en masraflı olan kısım bazen ödeyemediğimiz bile oluyor. Biz bu yaptığımız ödemelere karşılık olarak hatlardan yolcu başına belli bir ücret almamız gerekiyor. Bu ücretler az öncede aktardığımız gibi “ Hat Ücreti , Mazot Parası , Vergiler , Durak Ödemeleri , Araç Giderleri , Personel Giderleri , Yolcu Alırken Durakta Başka Araç Olmasından Dolayı Gelen Cezalar “ düşünülerek belirleniyor.
MAZOT PARASI
Zengin yat alıyor zevk için mazotun litresi 1 veya 1,5 liradan kendisine geliyor. Yaptığı ne sadece zevk için denizde geziyor. Çiftçi yada Minibüsçü mazot alıyor litresi istasyondan istasyona değişiyor fakat rakam ortalama olarak hep aynı 4,58 veya 4,65 arasında değişiyor. Devlet esnafı düşünerek indirim yapmasını istiyoruz. Sonuçta biz zevk için bu araçları kullanmıyoruz. Toplu taşıma hizmeti sunuyoruz. Devletin her seçimden seçime vaatlerinden biri olan “ çiftçiye esnafa mazot 1,5 TL “ diyorlar ama nedense biz bu rakamlar bir türlü göremiyoruz.
VERGİ ÖDEMELERİ
Araçlarımızın hatlara girmesinden sonra biz Belediye ‘ye , Maliye ‘ye , Esnaf Odasına , Minibüsçüler Odası’na ve SGK ‘ya düzenli olarak vergi ödemek durumundayız. Tabi bunun içerisinde araç vergisi , muayene ücretleri gibi daha çeşit çeşit ödediğimiz vergi söz konusu. Bir araç ayda maksimum 5Bin TL kazanıyorsa bunun 1000TL’ye yakın bir kısmı vergi kalanı ise aracın yakıtı , işçi ücreti , bakımı gibi masraflar çıkarıldığından geriye en fazla elinde kalacak olan ücret 1000 veya 1,500TL gibi bir rakam kalacaktır.
DURAK ÖDEMELERİ
Belediye tarafından önceden belirlenen ve trafiğin seyrini aksatmayacak noktalara duraklar belirlenmektedir. Belediyenin belirlediği bu durakların vergisini biz düzenli olarak ödüyoruz fakat biz kullanamıyoruz. Durağa yanaşmak için gelen minibüs başka araç olduğundan durağa giremiyor yol ortasında yolcu alıyor yada indiriyor bu durumu gören polis memurları görevlerini yaparak ceza uyguluyor saolsun bazen polisler durağa park eden sürücüleri uyarmadan ceza kesiyor tabelayı gösterip burası sizin için ayrılmadı diye uyarıyor. Bazen polis bile çaresiz kalıyor çekici çağırıyor özellikle “ banka araçları , şahsi araçlar , devlet kurumlarının araçları , nakliye araçları veya kargo araçları “ bize ayrılan noktaya park yaptığından duraktan yolcu alamıyoruz yada yolcu bırakamıyoruz bir sonraki durağa gitmek zorunda kalıyoruz bu seferde yolcu ile tartışıyoruz neden o durakta durmadın diye. Kendisine hak vermiyor değiliz fakat anlayış bekliyoruz.
GÜZERGAHLARDA İYİLEŞTİRME İSTİYORUZ
Yalova Belediye’si tarafından minibüs güzergahlarında yapılan düzenleme ile iş tam bir arap saçına döndü. Labirent misali Yalova’nın içinde bir yer bir yere gidiyoruz. Vatandaşta artık bizim hangi güzergahtan geçtiğimizi şaşırmış durumda onlarda durakların neresi olduğu yada nerede bekleyeceklerini bilmiyor denk gelirse biniyor evine gidiyor denk gelmezse en yakın araç hangisi ise binip yolun kalanını yürüyor yapacak birşey yok diyor. Aslında yapılacak iş çok basit güzergahları arap saçı yapmak yerine minibüsçülere danışarak belirlemeleri yeterlidir.
KARALAMA YAPARAK BİZİ KÖTÜLEMESİNLER
Sosyal Medya’da veya Bazı haber sitelerinde okuyoruz nedense minibüsçü esnafını bir karalama yada kötüleme kampanyası yürüten bazı medya grupları var yaptıkları doğru değil. Biz ekmeğimizin derdindeyiz günde 18 saat direksiyon başında şehrin bir ucundan diğer ucuna yolcu taşıyoruz ve minibüs ücretlerine kendilerinin yaptığı isyan kampanyalarında yazdığı gibi %200 , %300 gibi bir oran söz konusu da bu ücretlere 3 yıl aradan sonra zam geldi ve ücretler ortada minibüslerde rahatlıkla tarifeleri görebilirler.