01.03.13 tarihinde dönemin Belediye Başkanı tarafından ilimiz içerisinden geçmekte olan İzmit- Yalova-Bursa şehirlerarası karayolunun konum itibariyle yoğun araç trafiğine maruz kaldığı, karayolunda trafiğin durma noktasına geldiği, yoğun araç kuyruklarının oluştuğu, bu durumda itfaiye, ambulans gibi acil müdahale araçlarının zamanında müdahale etme şansını ortadan kaldırdığı gerekçesiyle, can ve mal güvenliğinin sağlanması ve çağdaş ulaşımın hedeflenmesi amacıyla köprülü kavşak talebinde bulunulmuştur.
06.04.13 tarihinde Karayolları Bölge Müdürlüğü mevcut kavşağın, köprülü kavşağa dönüştürülmesi amacıyla düzenleme yapılabilmesi için orta refüj ve yol kenarında bulunan ağaçların kaldırılması gerekçesiyle, ağaçların tescilli olup olmadığı hususunun incelenmesini talep etmiştir.
06.05.13 tarihinde Bursa İli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yalova girişindeki Tonami Kavşağı’nın mevcut onaylı doğal sit alanında kalmadığı ve alanda bulunan ağaçların tescilli olmadığının tespitini yapmıştır.
11.06.13 tarihinde Karayolları Genel Müdürlüğü çeşitli cinsteki ağaçların kaldırılması gerekeceğinden, mevcut bu durumda projelendirmenin yapılamayacağını bildirmiştir.
05.12.13 tarihinde Yalova Belediyesi tarafından ağaçların belediye tarafından kaldırılması ve kesilmesi taahhüt edilerek, ihtiyaç olan Köprülü Kavşak Projesi’nin bir an önce hazırlanması hususunda talep tekrarında bulunmuştur.
17.03.14 tarihinde Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından yazılan yazıda onaylı köprülü kavşak plan ve profillerinin Yalova İmar Planı’na işlenmesi ve proje nedeniyle yol inşaatında kalan ağaçların belediye tarafından kaldırılması istenmiştir.
04.09.14 tarihinde Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından kavşak alanlarındaki ağaçların kaldırılması ile ilgili çalışma yapılmadığı ancak ağaçların kaldırılması halinde projenin yapım ihalesinin mümkün olabileceği resmi yazı ile Yalova Belediyesi’ne bildirilmiştir.
18.09.14 tarihinde belediyemizce Orman İşletme Müdürlüğü’ne yapılmış olan müracaatımız üzerine bahse konu olan yerin orman sayılmayan yer olduğu, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca herhangi bir kaydının bulunmadığı, ağaçların kesilmesinde ve sökülmesinde bir sakınca bulunmadığı bildirilmiştir.
Karayolları Bölge Müdürlüğü’nce ancak ağaçların kaldırılması sonucunda ihale aşamasının uygulamaya geçilebileceğinin şart koşulması, başta valilik olmak üzere ilgili kurumların projenin can ve mal güvenliği açısından ivedilik arz ettiğini belirtmeleri sonucunda gerekli işlemler yapılmıştır.
Teknik şartların getirdiği tüm olumsuzlukların bilincinde olan belediyemiz, önümüzdeki günlerde çevre sorumluluğu bilinciyle kamu menfaatlerini göz önünde bulundurarak, mecburiyet karşısında yaratmış olduğu bu durumu fazlasıyla telafi edecek düşünce ve çevre bilincindedir.
Önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağımız projelerimizle, söz konusu kavşak ve çevresinde eskisini aratmayacak planlama yapılacaktır.
Kamuoyunun bilgisine saygıyla arz ederiz.
Yalova Belediye Başkanlığı